Om mig

Sandviken, Gästrikland, Sweden
Välkommen till mig och min hälsoinspirerade blogg, där du kan läsa om hälsotips, mina tankar om en bättre värld :) Tips hur även du kan må bättre, bli friskare till både kropp och själ :) Varför naturligt läkande är bättre och effektivare än kemikaliska medel :) För frågor når ni mig även på: delfinolin@hotmail.com

torsdag 28 oktober 2010

Nähä, ingen intressant soppa :(

Nähä, ingen av er blev inspirerad av min jättegoda o mustiga soppa :/
Nähä, då bjuder jag er aldrig mer på den, synd dä, för den är bara så god, ni skulle bara veta :)
Ja, jag veeeet att linser o bönor betraktas som tråkig o smaklös mat - men inte när jag är "kocken", nä nä :) Då går jag runt i mitt kryddförråd, bland mina orientaliska kryddor, är inte rädd för att använda kryddor och goda buljonger osv :) Det är ju det som gör susen, mmmm :)
Idag var det några som blev nyfikna på min färgglada linssoppa, men varför är då alla så rädda för att prova? Varför är folk så rädda att smaka?
Varför är vi så "inskränkta" att vi bara använder vanligt salt o vitpeppar? Modig o "stark" mat som kryddas med svartpeppar eller vitlök är en nyhet för dom flesta :/
Varför då? Eller börjar det svenska köket äntligen att blandas med det orientaliska? Jag hoppas det iaf :)
Se'n undrar jag lite stilla: Varför är det så exotiskt att gå på orientaliska restauranger, när dom flesta ändå beställer in nå't "svenskinspirerat" ändå?
Jag får nog flytta till ett land där dom äter som jag gör. Där dom älskar ris (fullkorn/råris, couscous, bulgur, all sorters grönt, bönor o linser i alla härliga smaker o färger - eller varför inte spännande pasta till - eller där potatis används som en "grönsak" istället för att serveras till mat tillsammans med brunsås osv :) Fisk älskar jag, så bjud mig gärna på det :)
Ett land där köttet inte är det huvudsakliga på tallriken - där det gröna goda är huvudsaken :)
Ett land där dom lever länge, för att dom har uråldriga kunskaper hur vi mår bäst :)
Ett land där medmänsklighet råder :)
Ett land där det framförallt är varmt o gott och smakerna är rena o enkla - och mustiga :)
Tror ni att det finns ett så'nt land, där inte köttindustrin osv har makten?

Puss o kram från mig, som envist försöker må bäst själv och öppna ögonen på världen ikring :)
Kanske jag lyckas - kanske inte :D

6 kommentarer:

  1. Jag äter mycket sällan kött...det bär mig emot, men kyckling och fisk och sen grönsaker och pasta förstås.
    Skulle behöva lära mig mer vad det gäller kryddor.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag vet att jag var lite "vass" här, men jag kände för att va' dä just då :)
    Du äter "förståndigt" och det gynnar dig alla ikring dig positivt :)
    Du får friskare celler, blir pigg o glad :)
    För mig går gränsen vid kyckling o kalkon, som jag äter mer o mer sällan just nu, jag älskar fisk :) Är jag bortbjuden äter jag gärna både fisk o kyckling/ kalkon, men helst fisk om det nu ska va' nå animaliskt :)
    Även då jag var sambo med en jägare, var det gröna mest intressant för mig, trots att jag då åt kött :)
    Vi klarar oss helt utan det röda köttet o våra naturresurser räcker till många fler om vi äter mindre kött :)
    Hoppas att du inte tog illa upp av min kommentar hos dig, menade inge illa :)
    Kryddor: För mustig mat: använd s k brödkryddor i maten: spiskummin, kardemumma, kanel, då får maten en "rundare" smak :)
    Var inte rädd för att krydda o våga, smaka dig fram :) Använd fin buljong, blir så gott :)
    Låt det gröna puttra o bli mustigt o gott :)
    Ha inte för bråttom, trots att min mat aldrig tar så lång tid :)
    Skapa - fantisera - var kreativ - se det som ett konstverk :)
    Hälsosam o peppande kraamis från mig som nyss tränat på goa Putte en stund :D

    SvaraRadera
  3. Äter allt jag, säkert fisk 5 måltider i veckan, några vegetariskt men också kött.
    Kyt, sås o pearar var dag, det är väl förlegat hos de flesta, eller????
    Och det där landet, det finns nog tyvärr inte.
    Kram/U

    SvaraRadera
  4. "Gammelvärldens" kötträtter kanske inte äts lika ofta, men tyvärr tror jag faktiskt att det är många som äter kött ofta även nu - och nu räknar jag även "favoriter" som hamburgare o strips osv som köttmat, en varmkorv med bröd, eller pizza/paj med skinka/färs för det är det ju :)
    Att äta fisk ofta är både gott o nyttigt :)
    Vad härligt det låter på gotländska :)
    Känner en kille från Gotland, en av mina vänner, som nästan aldrig är hjemme, utan ute på turnering o föreläser om Mayas tidsräkning osv :)
    Så ledsen jag blir, finns inte mitt land? Kanske en oas långt ute i öknen eller så :)
    Blev du mätt på soppan :)
    Hälsosam o värmande kram till dig på öa :D

    SvaraRadera
  5. Jag är allätare - nästan! Inga bruna bönor eller surströmming dock :@ Men försöker äta mer frukt och grönt numera än tidigare. Fisk älskar jag, men äter även kött - dock mest kyckling. Priset har stor betydelse i min mathållning. Likaså att jag vill gärna ha närproducerat mat för att inte bidra till dom långa transporterna som förstör miljön. Ibland är det svårt att välja rätt. Finns många aspekter att ta hänsyn till! Vet inte om "ditt" land existerar men jag håller tummarna för det! KRAM

    SvaraRadera
  6. Näpp, inga bruna bönor för mig heller, men gärna alla andra bönor o linser, som är så goda o snabba att fixa till (bönorna måste förberedas, men se'n är dom "snabba" :) Grönt är gott, men inte kräver jag att alla ska äta helt grönt, kanske nå'n dag ibland, för det sparar på miljön o vi mår faktiskt bättre :) Närproducerat är bäst, försöker vi så mycket vi kan, är det bra :)
    Fisk är utmärkt ett utmärkt komplement och även qourn istället för köttfärs :)
    Jag vet att du kan, så lycka till med din hälsosamma höst o vinter med en go Kraaam :D

    SvaraRadera