Har ni provat att grodda nå'n gång?
Om inte - så gör det
Här bjuder jag på några tips:
Grodda gröna linser / mungbönor:
Skölj ca 1 dl gröna linser / mungbönor i ett finmaskigt durkslag / sil
Nu ska dom i en stor burk
Fyll den burken med rikligt med vatten
(minst en halv liter)
Låt dom svälla i burken under natten i ca 8 - 10 timmar
Nästa morgon häller du av vattnet
(som du sparar till att vattna blommorna förstås)
Skölj groddarna igen i ett finmaskigt durkslag / sil,
som du ställer över en burk
skölj groddarna några gånger under dagen
dom är klara att äta till kvällen
Förvaras i kylskåp i ca 3 dagar
Låt inte groddarna bli för långa
Grodda istället i små mängder
och oftare -
då håller dom sig godare och näringsrikare
Goda i råkostsallader eller som tillbehör
Grodda alfalfafrön:
En stor och rymlig glasburk behövs
gärna från IKEA som kan luta något
och som rymmer 8 dl - 1 liter vatten
Mät upp 3 - 4 msk alfalfafrön i burken
Spänn över exempelvis en bit strumpbyxa
ungefär 2 - 3 dm stor "som en duk"
med en kraftfull gummisnodd
och spänn tajt o hårt,
får inte vara "slakt"
Fyll på med vatten i burken
Skölj genom "nätet"
några gånger
Fyll åter burken nästan full med vatten
och låt stå och svälla under natten
i ca 8 - 10 timmar
Nästa morgon:
häller du av vattnet
(som du naturligtvis sparar till blomvatten)
Skölj några gånger
och ställ burken lutande i
exempelvis ett diskställ med korslagda "ben"
(för att allt vatten ska rinna bort,
så att dom inte möglar)
övertäckt under dom första 2 ½ dagarna
Skölj morgon o kväll
från 3:e dagens eftermiddag tar du bort "trasan"
du täckt över groddburken med,
för då ska dom bli gröna av dagsljus, sol
och kanske med hjälp av nå't lysrör,
för då bildas det näringsrik klorofyll osv :D
På fjärde dagens kväll är dom klara
då ställer du in dom färdiga frasiga groddarna i kylen
i en luftig burk
(ex. Tuper Wares Servofix)
eller nå'n annan burk
med nå'n slags extra botten med små avrinningshål i
(får inte ligga i fukt eller vatten)
viktigt med ett hushållspapper över
som suger åt sig fukten
så att groddarna håller sig
fräscha o fina
och inte möglar :D
Byt gärna pappret varje dag
Tips:
går också bra att ställa en sil/ durkslag
i en burk, så rinner ju allt vatten bort
så att groddarna håller sig torra :)
Dom håller sig upp till en vecka i kylen
*********************************************************
Var inte rädda att prova
Det är inte svårt
Lycka till :D
Om inte - så gör det
Här bjuder jag på några tips:
Grodda gröna linser / mungbönor:
Skölj ca 1 dl gröna linser / mungbönor i ett finmaskigt durkslag / sil
Nu ska dom i en stor burk
Fyll den burken med rikligt med vatten
(minst en halv liter)
Låt dom svälla i burken under natten i ca 8 - 10 timmar
Nästa morgon häller du av vattnet
(som du sparar till att vattna blommorna förstås)
Skölj groddarna igen i ett finmaskigt durkslag / sil,
som du ställer över en burk
skölj groddarna några gånger under dagen
dom är klara att äta till kvällen
Förvaras i kylskåp i ca 3 dagar
Låt inte groddarna bli för långa
Grodda istället i små mängder
och oftare -
då håller dom sig godare och näringsrikare
Goda i råkostsallader eller som tillbehör
Grodda alfalfafrön:
En stor och rymlig glasburk behövs
gärna från IKEA som kan luta något
och som rymmer 8 dl - 1 liter vatten
Mät upp 3 - 4 msk alfalfafrön i burken
Spänn över exempelvis en bit strumpbyxa
ungefär 2 - 3 dm stor "som en duk"
med en kraftfull gummisnodd
och spänn tajt o hårt,
får inte vara "slakt"
Fyll på med vatten i burken
Skölj genom "nätet"
några gånger
Fyll åter burken nästan full med vatten
och låt stå och svälla under natten
i ca 8 - 10 timmar
Nästa morgon:
häller du av vattnet
(som du naturligtvis sparar till blomvatten)
Skölj några gånger
och ställ burken lutande i
exempelvis ett diskställ med korslagda "ben"
(för att allt vatten ska rinna bort,
så att dom inte möglar)
övertäckt under dom första 2 ½ dagarna
Skölj morgon o kväll
från 3:e dagens eftermiddag tar du bort "trasan"
du täckt över groddburken med,
för då ska dom bli gröna av dagsljus, sol
och kanske med hjälp av nå't lysrör,
för då bildas det näringsrik klorofyll osv :D
På fjärde dagens kväll är dom klara
då ställer du in dom färdiga frasiga groddarna i kylen
i en luftig burk
(ex. Tuper Wares Servofix)
eller nå'n annan burk
med nå'n slags extra botten med små avrinningshål i
(får inte ligga i fukt eller vatten)
viktigt med ett hushållspapper över
som suger åt sig fukten
så att groddarna håller sig
fräscha o fina
och inte möglar :D
Byt gärna pappret varje dag
Tips:
går också bra att ställa en sil/ durkslag
i en burk, så rinner ju allt vatten bort
så att groddarna håller sig torra :)
Dom håller sig upp till en vecka i kylen
*********************************************************
Var inte rädda att prova
Det är inte svårt
Lycka till :D
Hmmmm... Tackar för tipsen! ;-) Vet bara inte riktigt var jag skulle kunna ställa dom under tiden dom ska groddas så inte Azrael "tar hand om dom":@ Har faktiskt aldrig testat att grodda något men ska försöka göra det i år!
SvaraRaderaEtt steg i taget - då kanske man kommer fram till slut ;-)
Varsågod, min goa vän på finska Gränsen :) Ett steg i sänder är alltid bäst, men det är lätt o roligt o inspirerande att se det börja gro :) Ställ in groddarna i nå't skåp, så kommer han inte åt (den goa busen) men då gäller det för dig att komma ihåg att skölja dom, hm :) Viktigt att burken lutar, så att vattnet rinner bort som sagt :) Alfalfan tar ju längre tid, men är inte svårare för det :) Men börja med linserna / mungbönorna som går snabbare, för att inspireras :) Billigt, nyttigt o roligt o lätt att bära hem, vad kan du mer begära, ler :) Linserna / mungbönorna ska bara vara i ett durkslag / sil och inte luta o bara 1 dag :) varm kraam med kraft o ljus o lycka till :D
SvaraRaderaEn liten hälsning från mig....kram nilla
SvaraRaderaTack goa Kvasten o detsamma på dig :) Kraam :D
SvaraRadera